ds-bullet

Visste du at?

Det er mange flere som tror de har matallergi eller intoleranse enn de som faktisk har det?

mandler

Allergi og intoleranse

Hva er matvareallergi og matvareintoleranse?

Matvareallergi og matvareintoleranse kan defineres som overfølsomhet overfor visse bestanddeler i matvarer.

Matvareallergi:

Kroppen opplever proteinene i maten som «farlige» inntrengere og derfor aktiveres kroppens immunforsvar. Selv små spormengder av maten er nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonen kommer raskt etter inntaket av matvarene og kan være alvorlige.

Matvareintoleranse:

Ved matvareintoleranse er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår kan ligne allergireaksjoner. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og mer av den spesifikke matvare må inntas for at kroppen skal reagere. Ordet intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon, uten at det vises på laboratorietester. Det finnes flere former for matintoleranse, et eksempel er laktoseintoleranse.

De vanligste matvareallergier

Hyppigst allergi hos små barn er mot melk, fisk, egg, skalldyr, nøtter og belgfrukter som erter, linser og bønner. Noen opplever også reaksjoner overfor tomater, sitrusfrukter, og jordbær.

Hos eldre barn og voksne ses ofte allergi mot ulike nøtter, skalldyr, rå gulrot, epler, og steinfrukter som plommer og nektariner. Laktoseintoleranse er en reaksjon på melkesukker, og inntrer som regel gradvis etter at barnet har sluttet med morsmelk.

Disse matvarene gir ofte reaksjoner:

  • Melk og melkeprodukter
  • Nøtter
  • Fisk og skalldyr
  • Egg
  • Belgfrukter som soyabønner, erter og peanøtter
  • Glutenholdige kornslag som hvete, rug og bygg