Jordbærsesong

For den som er glad i mat og gode råvarer er sesongmat noe av det mest spennende. Nå er det jordbærtid, og sesongen startet ekstra tidlig i år på grunn av det fine været i mai og juni. De norske bærene tar nå mer og mer over for de belgiske, og nordmenn er med god grunn patriotiske når det gjelder norske jordbær. Norske bær slår importbær på både smak og innhold av viktige antioksydanter.

Det er lett tro at den spesielle ”norske” jordbærsmaken skyldes lange dager og det nordiske lyset. Mye sol øker riktig nok sukkerinnholdet i bærene, men forklaringen er først og fremst de kjølige nettene her i nord fordi de gir lang modningstid.
Jordbær er fulle av sterke antioksydanter, vitamin C og A, jern og kalsium, og er en god kilde til B-vitaminet folat.

Visste du at jordbær har mer C-vitaminer enn appelsiner?

De røde fristelsene er dessuten rike på stoffer som er betennelseshemmende og beskytter hjertet, og forsøk har til og med vist at jordbær har senkende effekt på kolesterol og blodfett. Noen bedre??

Tre gode grunner til å velge norsk og kortreist jordbær fremfor importerte bær:

  1. Smaken av norsk sommer som ingen kan etterligne
  2. Høyere innhold av antioksydanter og vitaminer
  3. Færre rester av sprøytemidler.

Et lite serveringstips: Alle smakene kommer best frem når jordbærene er temperert. Sett dem frem i god tid før de skal brukes hvis de kommer fra kjøledisk eller kjøleskap.

Vi i Dønn Sliten oppfordrer herved til en sammenhengende jordbærfest så lenge sesongen varer, det er helse i hvert bær!

-Rolf Johnsen, Dønn Sliten