Stresshormon & brystkreft

Ny forskning viser at kvinner med for lite av et spesifikt stresshormon kan ha økt risiko for å utvikle brystkreft. Studien er utført i Sverige i juli 2015.

Hormonet heter enkefalin og har smerte- og angstdempende egenskaper. Det sirkulerer fritt i blodet. Enkefalin styrker også immunforsvaret ved at det påvirker immunceller direkte. Kvinner med de laveste nivåene av hormonet hadde over tre ganger så høy risiko for brystkreft som kvinnene med de høyeste verdiene i blodet.

Studien er basert på blodprøver fra mer enn 1900 kvinner i Malmö. Kvinnene ble fulgt opp med tanke på brystkreft i løpet av 15 år. Kvinnene var i gjennomsnitt 57 år. Studien bekrefter altså en statistisk sammenheng mellom lav konsentrasjon av enkefalin i blodet og økt risiko for brystkreft. Men de har ennå ikke konstatert en årsakssammenheng som viser at lave nivåer av hormonet har en direkte effekt på utvikling av kreftsvulster.

Resultater av en senere kontrollstudie av en gruppe på 1500 kvinner med litt høyere gjennomsnittsalder, bekrefter likevel koblingen.Der var sammenhengen mellom lave hormonverdier og brystkreft enda sterkere.

Den gode nyheten er at livsstilsendring og stressreduksjon kan forebygge denne krefttypen hos de disponerte. Stress ned, lær deg å si nei og bruk tid på mennesker og hobbyer du har glede av 🙂

Les mer i på VG.no HER eller les studiet HER